"Was ik maar jaren eerder gescheiden". Een uitspraak die regelmatig
achteraf gedaan wordt, maar terecht of niet? Door sociale druk en andere
verwachtingen en verplichtingen worden belangrijke keuzes vaak uitgesteld, zo
vertelde een van onze lezers haar verhaal:

 “Ik zeg altijd ik had het jaren eerder moeten doen maar ik weet niet of
ik er emotioneel klaar voor was geweest. Het voelt alsof ik jaren heb verloren
van mijn leven. Ik was 40 jaar tegen de tijd dat ik de knoop doorhakte.

 Nu ik terug kijk schaam ik me als moeder dat ik mijn kinderen zo veel heb laten doorstaan. Dit had ik kunnen voorkomen, maar op dat moment denk je dat  het beter is om bij elkaar te blijven. Had ik maar….wat als ik dit of dat had gedaan…lastig om terug te kijken. Ik zou alleen het leed voor mijn kinderen willen verzachten.

Achteraf kan ik zeggen dat ik er eerder absoluut klaar voor was geweest, maar door langer te blijven in een relatie daalt je zelfvertrouwen. Er zijn na de scheiding uit verschillende, ook onverwachte, hoeken mensen geweest die mij hebben geholpen en er doorheen hebben gesleept.

Mijn leven en de kwaliteit ervan is duizend keer beter geworden. Ik ben in veel betere gezondheid, zelfs mijn bloedwaardes zijn beter dan toen ik nog getrouwd was. Ik kan nu alle dingen doen, die ik wilde doen. Ik ben meer gaan reizen en ik heb weer waardevolle vriendschappen.

Het is nu heel makkelijk om tegen mensen te zeggen, stap eruit, want het maakt je gelukkiger. Toch moet iedereen dit op zijn eigen tijd doen, zodat je klaar bent voor de uitdagingen die een echtscheiding met zich meebrengt. Alles in je leven zal na een echtscheiding veranderen, dus wanneer je nieuwe onzekerheid aan kunt, weet je dat je er klaar voor bent.


Vragen over scheiding, wij staan voor u klaar. Maak een afspraak voor
een gratis adviesgesprek. 

www.echtscheidingspraktijkrotterdam.nl/contact